Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Τελικά τα windows 7 σκότωσαν το linux στην επιφάνεια εργασίας;

Οι άνθρωποι δεν γουστάρουν απλά τα windows 7, ειναι το αντι-vista για αυτους. Τα windows 7 αγαπήθηκαν για ολους αυτους τους λογους που μισησαμε τα vista.

Πολλοι παρατηρητες απο μεγαλες εταιριες μεχρι και καθε blog για το linux ειδαμε τις τιμες και την αντιπάθεια των vista σαν την χρυση ευκαιρια για το linux να χωρεσει και να κλεψει ενα μεγαλο κοματι απο την desktop αγορα.

Θα είμαι καθαρος, μετά την εκδοση των vista αποφάσισα να χρησιμοποιησω linux και για το desktop μου αν και μεχρι τωρα χρησιμοποιουσα linux μοναχα για τους servers μου. Το μηχανημα μου πνιγοταν απο την registry και απο τα προγραμματα που επρεπε να κανω καθε τρεις και λιγο update για να κανω μετά scan τον υπολογιστη μου με τις ωρες.. και για να καταληξω να βρω καθε φορα τουλαχιστον 2 – 3 trojan ασχετα αν το ειχα παντα ενημερομενο. Τελικά αφου αναγκαστηκα να λειπω καποιο διαστημα απο την .. κοινωνια οπως ολοι ξέρετε.. μολις επεστρεψα ..μου έδωσε ενας φιλος το cd των ubuntu 9.04. Και απο τότε δεν ανοιξα windows ξανα.. μεχρι που αναγκαστηκα να ξανα φυγω ακομα μια φορα απο την κοινωνια οπως ξερετε.. και μολις επεστρεψα.. με περιμενε ο ιδιος φιλος με ενα windows7 cd στο χερι. Παρόλα αυτα εγω πιστος.. και ακομα και μεχρι σημερα δεν αλλαξαν και πολυ τα πραγματα, χρησιμοποιω windows 7 για να “παιξω”, να θυμηθω τα παιδικα μου χρονια με το TractorDjStudio και να παιξω λιγο μουσικη οχι τιποτα παραπανω.. Για όλα τα αλλα ubuntu 10.04 Μου αρεσει η ευελιξια που μου δινει το linux .. το γεγονος οτι δεν θα αργησει ποτε να ανοιξει και την πλυθωρα ελευθερων προγραμμάτων για να κανω εγκατασταση με απλα ενα κλικ.

Τώρα ειμαι ενας φανατικός linuxας οπως λέγαμε παλια.. που πολυ δυσκολα θα ξαναγυρισω στα windows αν και αυτο με βάζει στην μειονοτητα των μειονοτητων. Θα έπρεπε ανθρωποι σαν και εμενα να επιμενουν ακομα να πεισουν ανθρωπους που ειναι χαρουμενοι με τα XP η Windows 7 τους, να αλλάξουν;

Η δυσκολια των vista για drivers και ασυμβατοτητες, επεσε πανω ακριβως στην περίοδο οπου οι developers αρχισαν να φευγουν σιγα σιγα απο την γραμμη εντολων και να αγαπουν το γραφικο περιβαλλον.

Μετά ηρθαν και τα netbooks. Η εμφανιση των μικρουλιδων ηταν μια ακομα ατυχη σύμπτωση για την Microsoft. Πανω απο ένα στα πεντε laptops που έχουν πουληθει σήμερα ειναι βασισμενο σε Atom όπως λέει η DisplaySearch Group. Και τα netbooks δεν τρέχουν vista. Οχι μόνο αυτο σημαινε οτι περισσοτεροι ανθρωποι λειτουργουν linux στα netbooks τους αλλα η θεωρια ηταν οτι οι ανθρωποι που θα γνωριζαν το linux ετσι θα ειχαν πιο μεγαλο ενδιαφερων για να εγκαταστησουν linux και στα desktops τους. Λεγεται οτι το ένα τριτο των netbooks που πουληθηκαν φετος δεν ειχαν windows. Παρόλα αυτα όμως στην microsoft δεν ύδρωσε το αυτακι τους. Ουτε καν ασχοληθηκαν με αυτο μιας και ειναι ολοι καταχαρουμενη με την σιγουρια που δινουν τα νουμερα που λενε οτι το 93% των χρηστων παραμενουν με την microsoft. Και δυστηχως τα νουμερα δειχνουν οτι αυτοι που τελικά αλλάζουν λειτουργικο συστημα δεν αλλάζουν σε linux αλλα αλλαζουν σε Apple. Αν οι ανθρωποι τελικα εγκαταλειψουν τα windows θα πάνε σε πιο ακριβό αντιπαλο και όχι στον δωρεαν!

Οι περισσοτερες απο τις σημερινες εφαρμογες και εφε που έχουν τα windows7 ειναι αυτες που οι Linux χρηστες τοσα χρόνια αναφεροντε. Προσαρμογη επιφανειας εργασιας ελεγχος για τα ανοιχτα παραθυρα.. μπαρα για την προεπισκοπηση, περισσοτερη ασφαλεια εναντιον ανεπιθυμητων προγραμματων.. όλα αυτα ειναι κομματια του κοσμου του linux εδω και πολυ καιρο. Μια απο τις βασικές διαφορες μεταξυ των ubuntu 8.04 και των Windows Vista ήταν οτι ενω οι χωροι απο οπου προέρχοντε ολα αυτα τα προγραμματα για το linux είναι τοσο διαφορετικοι κιομως ολα εδεναν τοσο όμορφα στην επιφανεια εργασιας και αρμονικα και εδειχναν περισσοτερο ενωμενα σε σχεση με ολα τα προεγκαστεστημενα προγραμματα που εφεραν μαζι τους τα vista που για να ειμαστε ειλικρινεις ολα εδειχναν ενα χαλι. Στα windows7 ομως όλα αυτα εχουν εξαφανιστει.. τα λιγοτερα κλικ για να κανεις οτιδηποτε δειχνουν σαν ενα καλοσωρισμα.

Απο την αλλη μερια ομως.. ολοι οσοι ελπιζαν στην πτωση της Microsoft και στην μαζικη υιοθετηση του Linux επειδη τα vista ηταν τοσο ανεπιθυμητα, πρεπει να κανουν στην ακρη τωρα. Αυτο δεν προκειτο ποτε να γινει επειδη οι περισσοτεροι χρηστες ηλεκτρονικων υπολογιστων δεν προκειται ποτε να αλλαξουν το λειτουργικο συστημα το οποιο ηρθε προεγκατεστημενο στον υπολογιστη τους. Είναι απλά πολυ μεγάλο ρισκο για αυτους.

Όπως είδαμε παλιοτερα όταν καταναλωτες τους δινεται να διαλεξουν ποιο λειτουργικο συστημα να έχουν τοτε ειναι πολυ ενθουσιασμενοι σε αυτη την επιλογη και στην εναλλακτικη λυση είδικα αν τους σωζει χρηματα, ομως το να αλλάξουν ενα λειτουργικο συστημα για χαρη ενος αλλου αυτο ειναι για τους λιγους γεναιους με την γνωση και τον χρονο στα χερια τους.

Το Linux χάνει έδαφος οσον αφορα τα παιχνιδια. Ενώ πολλοι θα αναφερθουν στις δυνατοτητες του WINE το οποιο επιτρεπει σε εφαρμογες για windows να τρεξουν στο linux πολυ λιγα νεα παιχνιδια θα πετυχουν “χρυση” κατασταση στις βασεις δεδομενων των προγραμματων που τελικα δουλευουν στο WINE. Δεν είναι απευθειας απο τα windows 7 αλλα όχι οτι δεν έχουν και καμια σχεση, ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα του WINE ειναι οτι με τιποτα δεν μπορει να τρεξει sophisticated online DRM σε μη οικειο συστημα. Αλλα υπαρχουν λιγοι εμφανεις λογοι να δοκιμασει κανεις το Linux τωρα, ειναι πολυ περισσοτεροι απο οτι παλιοτερα και στεκουν ακομα πιο πολυ.

Εντομεταξυ ευτυχως αυτα οι ανανεωσεις στα Windows 7 υπενθυμιζουν ακριβως αυτα που το Linux Desktop ήταν ΠΑΝΤΑ καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου