Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Η FSF ανταποκρίνεται στην μήνυση Oracle κατά Google και την απειλή των πατεντών λογισμικού.

Όπως μπορεί πιθανόν να έχετε ακούσει, η Oracle κατέθεσε αγωγή εναντίον της Google, υποστηρίζοντας ότι το Android παραβιάζει ορισμένες από τις πατέντες της Java που σχετίζονται με τα πνευματικά δικαιώματα. Πολύ λίγες είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες σχετικά με την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Εμείς θα μάθουμε περισσότερα όσο προχωρεί η υπόθεση. Αλλά κανείς δεν αξίζει να είναι το θύμα της επίθεσης στην ευρεσιτεχνία λογισμικού, και η Oracle είναι λάθος να χρησιμοποιεί τις πατέντες της για να επιτεθεί στο Android.

Αν και πήρε περισσότερο χρόνο από ό, τι ήθελαν, στην Sun Microsystems τελικά έκαναν το σωστό πράγμα με την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού, όταν κυκλοφόρησε η Java υπό την GPL (General Public License), το 2006.Η Java ήταν από καιρό μια δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού, και ήμασταν αισιόδοξοι ότι η αλλαγή αυτή θα την καταστήσει ως μια γλώσσα με πρώτης τάξεως υποστήριξη απο την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού.

Τώρα η αγωγή της Oracle απειλεί να ανατρέψει όλα τα καλά που έχει δημιουργήσει. Οι προγραμματιστές της Java θα εκδιώκονται, αν τελικά νικήσουν, αν το χρησιμοποιούν με όποιο τρόπο η Oracle δεν θα επιθυμεί. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού είναι ότι επιτρέπει σε προγράμματα να συνδυαστούν με τρόπους που κανένας, από την αρχική εκδοχή, προγραμματιστής θα είχε προβλέψει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κάτι νέο και συναρπαστικό. Η Oracle με αυτή της την κίνηση σηματοδοτεί στον κόσμο ότι έχει την πρόθεση να περιορίσει την ικανότητα του καθενός να το κάνει αυτό με την Java, και αυτό είναι αδικαιολόγητο.

Δυστυχώς, η Google δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το πρόβλημα αυτό παρά μόνο μετά την αγωγή που έχει κατατεθεί. Η εταιρεία ακόμη δεν έχει λάβει σαφή θέση ή δράση ενάντια στις πατέντες λογισμικού . Και θα μπορούσαν να αποφευχθούν όλα αυτά με την οικοδόμηση του Android στην κορυφή του IcedTea , μία -GPL καλυπτόμενη- εφαρμογή Java που βασίζονται στο αρχικό κώδικα της Sun, αντί ενός ανεξάρτητου στο πλαίσιο του Apache License. Η GPL έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την ελευθερία του καθενός-από τον κάθε μεμονωμένο χρήστη, μέχρι τις μεγαλύτερες εταιρείες-και θα μπορούσε να έχει δώσει μια ισχυρή άμυνα εναντίον της επίθεσης της Oracle. Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι η Google φαίνεται να αποφεύγει να προστατευθεί για την -ευκολότερη για το Android- ιδιόκτητη ανάπτυξη λογισμικού.

Αλλά όλα αυτά δεν δικαιολογούν την συμπεριφορά της Oracle. Μια επιθετική αγωγή επί παράβασης για τις πατέντες λογισμικού είναι μια σαφής επίθεση κατά της ελευθερίας του οποιουδήποτε να χρησιμοποιήσει, τμήμα της, να τροποποιήσει και να αναδιανείμει το λογισμικό ως ελεύθερο και ως δικαίωμα που ο καθένας πρέπει πάντα να έχει. Η Oracle επιδιώκει τώρα να λάβει τα εν λόγω δικαιώματα, όχι μόνο από την Google, αλλά και από όλους τους χρήστες του Android.

Σε τελική ανάλυση, η απόφαση για την αντίδραση ανήκει πρωταρχικά στην Google. Το ΙΕΛ (FSF = Free Software Foundation) ενθαρρύνει την Google για την καταπολέμηση των ισχυρισμών της Oracle, και να πάρει μια ηθική στάση έναντι όλων των πατέντων λογισμικού.


Original article by:

Brett Smith
License Compliance Engineer
Free Software Foundation

Published at: http://www.fsf.org/news/oracle-v-google

Translated mostly by Papageorgiou Dimitrios (aka Manon Korben Lopbox) in Greek for Greek readers without modifying the content, meaning, part or all. With respects to the author, passing on the message.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου